Chicken15
Administrator
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: Czw 14:07, 24 Sie 2006 |
|
|
Rosiczka (Drosera L. Sp.Pl.2 1753) – rodzaj roślin owadożernych, obejmujący ok. 150 gatunków. Występuje na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy. Wiele gatunków znanych jest z Afryki Południowej, Australii i Ameryki Południowej.
W Polsce występują trzy gatunki oraz jeden naturalny mieszaniec, wszystkie pod ochroną:
rosiczka okrągłolistna (D. rotundifolia)
rosiczka długolistna (D. anglica)
rosiczka pośrednia (D. intermedia)
rosiczka owalna (D. x obovata) - (naturalna hybryda rosiczki okrągłolistnej i długolistnej)
Wiele gatunków rosiczek coraz częściej spotykanych jest w amatorskich uprawach, najcześciej spotykane to:
rosiczka przylądkowa (D. capensis)
(Drosera spatulata)
Rosiczki rosną na różnych glebach, w większości kwaśnych, piaszczystych, kamienistych i bagiennych. Owadożerność rekompensuje braki składników odżywczych w ubogich glebach - w szczególności przyswajalnego azotu. Wabią swoje ofiary błyszczącymi kroplami słodkiej cieczy, które są wydzielane na szczytach – czułkach porastających powierzchnie liści. Dzięki zawartości barwników antocyjanowych mają one czerwonawy kolor zwiększający ich atrakcyjność.
Rosiczka okrągłolistnaRosiczka jako roślina owadożerna działa aktywnie. Ofiara wchodzi na liść i lepka substancja ją unieruchamia. Powoli pułapka się zamyka. Trwa to około 3 godzin. Wydzielany kwas mrówkowy zaczyna rozpuszczać ciało owada. Uwalniają się dzięki temu cząsteczki białka, które są jakby podnietą dla gruczołów rośliny. Dzięki temu wydziela ona enzymy proteolityczne. Miękkie części ciała ofiary zostają strawione, a powstała z nich ciecz - bogata w substancje odżywcze, ulega wchłonięciu przez roślinę. Po strawieniu ofiary liść otwiera się, a pozostałości zwykle są zdmuchiwane przez wiatr. Ponowne otwarcie następuje po 24 godzinach.
Tekst pochodzi z strony [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|